Aktiviteter 2018


 
 
15 Dec 2018
 
Så har även 2018 års julfest gått av stapeln.
 
Det var en skara på 47 personer som satte sig till bords. Sorlet och skratten ljöd från borden under kvällen.
Kaminen gick varm, då kylan kröp in, trots att vi inte hade så många minusgrader ute.

Musikanter var även detta år Christer och Mats-Olov. Julstämningen ökade ordentligt när vi fick klämma i och sjunga sångerna ur vårt sånghäfte. Både sången och den goda maten värmde oss gott innanför västen. Det fanns som vanligt mycket att välja på av det goda.
Ju fler kockar desto bättre soppa, får vi alla konstatera.

I det traditionsenliga lotteriet drogs det många lyckliga vinnare, som fick glädjen att gå hem med riktigt fina vinster.

Höjdpunkten kom till sist då årets lottbåtsvinnare skulle dras ur säcken.
Det blev Ernst, som fick detta hedervärda uppdrag. Den lycklige båtägaren blev Mikael Söderlund, Östhammar. Vi sänder honom ett stort grattis, och hoppas att han får stor glädje av sin vinst.

Med hopp om ett fint 2019, säger vi tack till alla som slöt upp och bidrog till den trevliga stund som vi fick tillsammans.

Väl mött nästa år!

 
Foto Åsa Rolfsdotter
 
 
 
Foto Åsa Rolfsdotter
 
 
 
Foto Åsa Rolfsdotter
 
 
 
Foto Åsa Rolfsdotter
 
 
 
Foto Åsa Rolfsdotter
 
 
 
Foto Åsa Rolfsdotter
 
 
 
Foto Åsa Rolfsdotter
 
 
 
Foto Åsa Rolfsdotter
 
 
 
Foto Åsa Rolfsdotter
 
 
 
 
Foto Åsa Rolfsdotter  
 
 
29 nov 2018
Föreningsutflykt - Besök på Wetsera 
 
 På kvällen den 29 november hade föreningen ordnat en utflykt och besök på segelfartyget Wetsera. Det var en mörk, regnig och kall kväll, inte idealisk för ett sådant besök, men ändå uppskattat av det dussin medlemmar som deltog. Wetsera ägs sedan 10 år av föreningen Wetseras Vänner i Öregrund och ligger upplagd för omfattande renovering och ombyggnad. För Arbetslag Norra Roslagen är det särskilt intressant att se i detalj det hantverk som renoveringen omfattar och vilket omfattande arbete som lagts ned. Förhoppningsvis kommer Wetsera sjösättas till våren, men då återstår ännu mycket arbete för att få henne färdig. Ett stort tack till vår ciceron, Björn Björebäck, för visningen!


 
 Interiören i Wetseras rätt primitiva verkstad.
 
 Taket på överbyggnaden. Alla träarbeten är mycket välgjorda.
 
 Vi står på garneringen och tittar ner under kölsvinet (den mörka plankan i mitten), där ett antal ton bly kommer att stuvas.
 
 
 21 juli 2018
 Allmogebåtens Dag 
 
Allmogebåtens Dag gick av stapeln sedvanligt, den tredje lördagen i juli. I år var det den 21 juli. Dagen började regnigt och vi var verkligen tacksamma för att vi hade varit förutseende och satt upp det stora partytältet som är 12m x 6m. nu kunde vi ha all verksamhet under tak. Det mesta gick litet trögt under förmiddagen, både försäljning av båtlotter och barnens båtbyggeri, tipsrodden gick inte alls. Fika och strömmingsmackor verkade emellertid rätt väderoberoende och gick bra.
Pernilla steker strömming
 
Vid 12 sken det dock upp och då tog all verksamhet explosionsartad fart, inte minst tipsrodden. För det mesta var alla fyra roddbåtar ute.
Nästa generations tipsroddare visar vad de går för
 
Barnens båtbyggeri var, som vanligt, mäkta populärt. Här gör nästa generations båtbyggare sina första lärospån.
Ernst är en trygg hjälpreda i barnens båtbyggeri
 
Vi ställde också ut lottbåten, som vi håller på att bygga och många var intresserade av att se, på nära håll, hur ett båtbygge går till. Lottförsäljningen till lottbåten, som skedde intill gick mycket bra. Även försäljning av våra produkter gick bra.
Peter och Stig säljer lotter framför nya lottbåtsbygget
 
Vargskärsbåten gjorde regelbundna turer hela dagen. Det var som tidigare år populärt att åka tändkulebåt.
Motorgruppen ställde upp med två tändkulemotorer, en Bolinder, som senare ska ersätta nuvarande motor i Vargskärsbåten och en gammal frislagare från Åmål. Mäkta populärt bland alla motorälskare!
Frislagaren tuffar på med sin karakteristiska ojämna gång
 
Vi hade även flera inslag av olika gäster:
Gamla Uppsala Hembyggdsförening gästade oss med sin vikingabåt Embla.
Harriet hälsar på hos Embla
 
Gästriklands Modellbåtsbyggarförening är populära och visade upp sina fina båtmodeller. De demonstrerade flera av modellerna i sitt rätta element.
Många fina båtmodeller visades upp
 
Föreningen Lindbergsekorna från Raggarön gjorde, som förra året, och förlade en gemensam utflykt till Allmogebåtens Dag. Åtta stycken kom i samlad trupp och defilerade in i hamnen.
Lindbergsekor överallt!
 
Dagens höjdpunkt var ändå invigningen av båthuset, som genomfördes av kommunalrådet Jacob Spangenberg. Både vår ordförande Håkan och kommunalrådet höll kortare presentationer om båthuset och dess roll i samhället förr och nu. Sedan avtäckte de gemensamt mässingsskylten på gaveln, där det står en kortare historik om båthuset. Den nya vindflöjeln på taket övervakade det hela.
Jacob inviger båthuset med assistans av Håkan. Bakom affischen sitter mässingsskylten
 
Till sist vill styrelsen för Arbetslag Norra Roslagen tacka alla som på ett så storartat sätt har gjort detta evenemang möjligt, både när det gäller förberedelser, under själva evenemanget och efterarbete. Under dagen, var närmare 30 personer aktivt engagerade i att göra arrangemanget möjligt!
Många tack alla!!
 
 
Gräsö Runt - Spurten 
 
Även i år, för tredje året i rad, deltog Allmogebåtsföreningen i Gräsö Runt med kyrkbåten, genom att ro sista sträckan - Spurtan, utanför tävlan. Deltog gjorde Håkan Ålind, Leif Eriksson, Mats Edin, P-O Wahl och Ulf Sandberg.
Kyrkbåten är ju inte byggd för den typen av rodd, men både vi och Gräsö Skötbåtsförening tycker att det är trevligt och värdefullt att visa upp det här fina nybygget av en 150 år gammal båt, byggd på traditionellt vis.
Gräsö Runt bjöd på hårda till mycket hårda nordliga vindar i år. Det gjorde att man inte rodde runt Gräsö, som man brukar, utan rodde en sträcka som inte utsatte båtar och besättningar för de värsta förhållandena. Spurten gick i alla fall som vanligt från Äspskär till sockenbryggan vid färjeläget.
Det blev i alla fall en rätt tuff uppgift för ett gäng pensionärer att ro de sju sjömilen i hård motvind. Vi startade tillsammans med två andra båtar i en egen start, 30 minuter före huvudklungan och kom i mål som näst sista båt,ca en halvtimme efter första båt. Alla var emellertid nöjda med vår insats, inte minst vi själva.
Vi fick pris också, utdelat av Skötbåtföreningens ordförande Mikael Pettersson och tävlingens "grand old man" Fred Söderberg.
Skötbåtsföreningen tycker om att vi kommer och visar upp oss och vi tycker om att träffa likasinnade människor. Och förstås, att visa att vi faktiskt kan ro - riktigt bra!
 
Besättningen väntar på start vid Äspskär.
  
En trött besättning på väg i mål.
 
Iland vid sockenbryggan.
 
En stolt besättning tar emot diplom och nätstickor från ordförande Mikael och Fred.
 
 
 
26 maj 2018
 
Lottförsäljning vid Sjötorget i Östhammar, under sommarens Albrektsmässa.
 
 
 
 
 
12 maj 2018
 
Lottförsäljning vid Frösåkershallen, Östhammar, under årets stadslopp.
 
Lottbåten lastas hemma hos Håkan.
 
Leif och Håkan rullar båten mot Frösåkershallen. Här går båt på torra land.
 
På plats vid Frösåkershallen. Håkan fick hämta sitt parasoll, då det återigen bjöds på en het sommardag.
 
 
 
18 Feb 2018
 
Årsmöte 
 
Årsmöte i ARBETSLAG NORRA ROSLAGEN hölls den 18 februari. Uppslutningen var god, tjugofem medlemmar deltog.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar genomfördes. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Några omval, respektive nyval av styrelseledamöter skedde.
Den nya styrelsen är:
Håkan Ålind, ordf. - omval, Lars Wallgren - omval, IdaTörnberg - nyval
Kvarstår 1 år gör:
Christer Wingqvist, Margareta Wingqvist, Leif Eriksson, Peter Rudophson, Ulf Sandberg.
Avgår från styrelsen gör:
Sven-Åke Eriksson, Harriet Landergård, Torsten Fries.
De närvarande avgående styrelseledamöterna avtackades för sina insatser av ordförande.
Fullsatt i mötesrummet vid årsmötesförhandlingarna
 
Ordförande Håkan Ålind avtackar Torsten Fries och Harriet Landergård, som båda avgår efter lång, trogen och mycket engagerad tjänst i föreningens styrelse.
 
Efter avslutade årsmötesförhandlingar redogjorde Håkan för de problem som finns avseende föreningens framtid, rörande osäkerheten om båtbyggeriet på Färdgärde. Frågan är om vi efter våren 2021 kan vara kvar i lokalen på Färdgärde eller om vi måste söka en annan lokal. Ett förslag är att bygga en ny lokal i anslutning till motorverkstaden på Gammelhus. Hur en sådan lösning ska kunna förverkligas är emellertid än så länge mycket osäkert. Medlemmarna bidrog med många värdefulla synpunkter. Det blir nu styrelsens främsta uppgift under året att ta fram konkreta, realistiska förslag till en framtida lösning.